Няколко вида растения отглеждани като стайни бонсаи

Вашият пръв бонсай Имаш подарък бонсай. Грижите се за него с голямо желание, но въпреки това при първите си стъпки не постигате желаните резултати. Ето някои насоки, които ще ви помогнат да се избегне нежелани резултати. За да се полагат правилните грижи за едно дърво, то трябва да знаете към кой вид принадлежи. Само по този начин можете да отговорите на всичките му нужди. Предлагането бонсай на нашия пазар е повече от скромно. В градински центрове, магазини за цветя могат да бъдат закупени бонсай от масово производство от Китай на много ниски цени. Това са тропически видове дървета бонсай получени от резници и много често отглеждани с хормони за вкореняване и разтеж. Така че дървото е най-вероятно китайски бряст, Ulmus parvifolia или японски бряст, Zelkova serata или дори някои от тропически видове като Кармона, Serissa. Китайски и японски бряст са местни широколистни видове от Япония и Китай с малки назъбени листа. В нашият климатичен пояс през лятото такива растения могат да се отглеждат навън, през есента обаче температурите започват да падат и когато достигнат минимални стойности по ниски от 100 C на такива растения трябва да се осигурят условия приличащи на родните им.При това се получава така, че не всички листа опадват. Това не трябва да ви притеснява, останалите листа ще паднат, когато настъпи новият вегетационен период и започнат да излизат новите листа.

Фикус Бенджамин  (Ficus benjamina).


Пренесен от тропическите райони на вечнозелените дървета  с гладка кора светло сиво-бежово стебло, широко разклонена корона, която  се подпира с много въздушни корени. В магазинте за продажба на саксийни цветя се предлага  широка гама Бенджамин  Ficus , включително малки гори.Ficus Бенджамин,  е широко известно растение, не изисква специални грижи и е доста подходящ за бонсай.Местоположение:

светло и толо любиво растение понася минимална температурата в рамките 12-18 ° С, така че през зимата  се поставя в отопляемо помещение. През лятото  на открито, като например градината или терасата. При това е чувствителен към преките слънчеви лъчи така , че по внимателно.


Субстрат:

смес от глина, топчета, пясък и почва в равни части. Други смеси, може да се използват успешно за този вид растение. При пресаждане на млади растения субстрата се подменя всяка година. Възрастните растения се нуждаят от подмяна на сустрата  на всеки две години, като  състава на субстрата трябва да остане непроменен.Водния режим:

умерено поливане с чешмяна вода, пръскане с преварена вода - така да не остават следи от соли по листата , съдържащи се в чешмяната вода.Торене:

от ранна пролет до есента трябва да се торят обилно с органични и минерални торове, предназначени специално за бонсай. Зимното торене с хранителни вещества, се намалява наполовина.Формиране:

Възможно е да се оформи за всички стилове на  Бонзай. Предвид големия размер на листата, трябва да планирате минимална височина на дърветата до 50 см а дължината на леторастите на младите растения до 10-20 см, рязане на клоните от 1 до 5 листа, в зависимост от позицията на съкратения клон в короната. В по-горната трета на короната следва да се оставят къси клонки, допринасящи за развитието на леторасли под тях. Често се налага да се отрежете клон почти до ствола така, че да се запази компактна форма на  дървото.

Клоните дълго запазват еластичността си, поради което дори стария клон може да се формира в правилната посока, като се използва тел и без помощта на обтегачи. Тъй като дървото расте бързо в дебелина, трябва да се следи непрекъснато за  впиване на проводника.

В много случаи след 6-8 седмици телта трябва да се отстрани. Ако това не се направи места на овиване  остават видими за дълго време.Размножаване:

Ficus Бенджамин се размножава от резници. Те бързо формират корени.

В обикновените магазини за цветя и градинарски центрове има богат избор от млади растения в саксии.
Подходящи за отглеждане на бонсай са дребнолистени сортове.Вредители:

Ficus Бенджамин се напада от щитовидна въшка, акари  те предизвикат появата на жълто-бели петна по листата. Засегнатите листа падат, като по този начин забавя развитието на дървото.

Японски лигуструм (Ligustrum japonicum).

Вечнозелен храст с 3-5 м височина, родина Япония, Корея, Китай. Листа са противоположни, жилави, широки, със заострени върхове. Бели цветове от които се развиват по-късно черни отровни плодове, събрани в пирамидални съцветия .
Ако го отглеждате на хладно, неотопляема стая, дори и начинаещ може да направи формирането на бонсай от японския лигуструм.
Местоположение:
топлолюбиво растение подходящо за стайно отглеждане в нашите ширини . От пролетта до есента, японския лигуструм може да се отглежда и на терасата или в градината, но трябва да се пази от замръзване. През зимата, растението да е на хладно в неотопляемо помещение.
Субстрат:
смес от глина, топчета, пясък и почва в равни части. Хубаво е при пресаждане субстрата да се подменя с 2/3 на всеки две години.
Водния режим:
растението се отглежда в равномерно овлажнена почва, трудно понася недостиг на вода. За поливане, можете да използвате чешмяна вода.
Торене:
 по време на растеж трябва да се тори на всеки две седмици, с използване на органични торове за бонсаи. През зимата, е достатъчно да се торят на всеки 4-6 седмици.
Формиране:
 ако формирането започне в ранен етап на развитие на растението, можем да получим всеки стил. Най-популярните за японски лигуструм са вертикални и метлообразни стилове.
Положението на една и две годишните клони може да бъде лесно да се промени с тел. За да промените позицията клони които са по - стари подходящо е да се използва стяжки за опъване, защото те не оставят видими следи върху кората на растението.
През вегетативния период (април – юли) младите филизи достигат 5-20 см намалят се в зависимост от етапа на развитие на растението, като се оставят от 1-5 чифта листа.
Размножаване:
L. Japonicum най – лесно се размножава се чрез резници. Може да бъде закупен и в специализирани магазини много често е предлаган в търговката мрежа .
Вредители:
L. Japonicum рядко се напада от вредители.


23 коментара:

 1. Radko mnogo mi e priyatno da se zapoznaya sas bulgarin koito se zanimava s bonsai. As se zanimavam sashto.

  ОтговорИзтриване
 2. На мен също ми е приятно дасе запозная със съмишленик в областа на бонсай изкуството.

  ОтговорИзтриване
 3. Здравейте! Радвам се, че намерих блогът ви. Ще го разгледам внимателно. Имам и въпрос:
  Кой сорт фикус бенджамин е най-подходящ за бонсаи според вас?

  ОтговорИзтриване
 4. Щом е бенжамин , според мен става. Все пак тези , които са с шарени листа не са много приемливи за бонсай.

  ОтговорИзтриване
 5. Mоят е широколистен със заоблени малки дебели листенца.Имам го от 10-15 дни и гледам,че почнаха да съхнат и падат, а го поливам почти всеки ден?
  Някакъв съвет?
  Благодаря,
  Мая

  ОтговорИзтриване
 6. Така без да съм го видял мога само да гадая за какъв вид става въпрос. Но обикновенно при купените от магазина става въпрос за кармона. За съжаление в много голям процент такива растения загиват. Третирани са с наи-различни химии за да преживеят до продажбата и след това тази форсация им се отразява фатално. Пак казвам , че като не съм го видял само предполагам.

  Пробвай веднага да го присадиш. Извади го от саксията измий с вода корените и го сложи в нова почва( в новия съд е задължително да има много добър дренаж) дано да помогне . Това мога да измисля за сега но не съм голям оптимис в случая.

  ОтговорИзтриване
 7. Здравейте! Имате прекрасни дръвчета, поздравления!

  ОтговорИзтриване
 8. Здравейте! Винаги много съм харесвала Бонсаите! От 2-3 седмици имам един :) Не знам какъв точно е. Проблемът е, че още след 2-3 дена започнаха да му капят листата. Капят зелени листа.... :( Старая се да поддържам почвата влажна, но понеже се страхувам да не прекаля с поливането, може би в действителност не го поливам достатъчно! Може ли да Ви изпратя снимки, за да ми кажете какъв е? Като гледам по снимки в интернет ми прилича на Кармона, но не съм абсолютно сигурна.
  Благодаря предварително!

  ОтговорИзтриване
 9. Здравейте, първо искам да ви поздравя за форума. Намерих много полезна за мен информация. От скоро имам фикус бонзай и имам нужда от съвет. Корените на растението по незнайни за мен причини, стават мокри. Поливам бонзайчето много предпазливо, но в някакъв момент корените започнаха да се навлажняват и това ме притеснява. От линка може да видите снимка за да придобиете по- ясна представа:

  https://www.dropbox.com/s/m2k84alc45moenj/2015-01-11%2012.27.22.jpg?dl=0

  Растението ми е подарък и на етиката пишеше произход Холандия, но не е уточнено какъв точно вид е.
  Предварително ви благодаря за вниманието и отделеното време!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравей , първо искам да благодаря , че си избрал мен за да попиташ. По-добре е да си пишеш името но и така не толкова зле. Според мен причината за това е лош дренаж. Водата се задържа в съда на дъното и започва процес на гниене . Освен това виждам и част от тел която се е врязала в ствола не ми е ясно точно каква е целта на тази тел . Моят съвет е колкото се може по-скоро да се смени съда и субстрата като се направи добър дренаж. Проверка на дренажа се прави като се налее вода то тя трябва да се потече през отвора. Освен това внимателно отрежи телта до мястото на впиване без да нараняваш кората на ствола. Предполагам , че е поставена за да се удебели стеблото но е трябвало да се премахне отдавна. Желая успех.

   Изтриване
 10. Благодаря за съветите, ще направя смяната на съда и почвата възможно по- скоро :)

  ОтговорИзтриване
 11. Здравейте!Много полезна и приятна информация дръвчетата са уникално красиви!Въпросът ми е следния запалил съм се по бонсай закупих си семена въпросът ми е как да ги посадя първоначално за да покълнат навсякъде различно пише!

  ОтговорИзтриване
 12. Отговора на такъв въпрос зависи от вида на семената. Аз миналата година опитах със семена от ацер платимум(закупени) и нито едно не поникна. Много успешно ми кълнат семена от декоративен нар(от моите нарове).Тази година съм си събрал семена от бреза и ще пробвам след нова година да ги посадя. Обикновено семената се обработват преди сеитба но не винаги има успех. Така , че сей и чакай резултата. Щом си ги закупил би трябвало на опаковката да има указания. Успех.

  ОтговорИзтриване
 13. Фикуса женшен си е класика
  http://wizardnote.com/fikus-jen-shen/

  ОтговорИзтриване
 14. Здравейте,
  Имам бонсайче, което взех от магазин. Ако не се лъжа е Бенджамин. Още от магазина имаше жълти листа, които аз изрязах. За първи път гледам бонсай и го поливах като по учебник. Гледах все да е влажна почвата. Гледам го в стая до прозореца. Наложи ми се да замина за 3 дни и нямаше кой да го полее. Сега е много сухо. Листата му са си там и са зелени, но са сухи. Дали ще се спаси? Огледах корените всичко е наред...или поне изглежда. Много искам да го спася, ще съм благодарна ако ми дадете съвет.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравей ,

   Щом е бенджамин би трябвало да се оправи с поливане само. За три дни не може да се пресуши чак толкова много особено в този сезон. Не знам какво разбираш под "зелени но сухи" ако са сухи като на дафиноф лист от пакетче е много зле работата. Моят съвет е поливай редовно дръж го на светло в не утопляема стая. Пък като се съвземе му сложи малко тор течна на лактофол.

   Изтриване
  2. Здравейте!Как да остановя вида на моя бонсай???С широки и залени листа е.

   Изтриване
  3. Моля да покажеш снимка и ще се опитам да помогна. Така само по това олисание ми е много трудно.

   Изтриване
 15. Моля, мога ли да намеря подходящо малко дръвче сред природата за бонсай.?

  ОтговорИзтриване
 16. Разбира се , че може. Обикновенно на някое място с повече камъни под почвата или по-друг начин казано почвата да е плитка и под нея да е каменна плоча.

  ОтговорИзтриване
 17. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 18. https://dox.abv.bg/download?id=fd9efd0b68# -> линк за сваляне
  https://dox.abv.bg/download?id=9c73f97ee2# -> линк за сваляне
  https://dox.abv.bg/download?id=17ff55b7aa# -> линк за сваляне
  Закупихме скоро бонсай. Ще Ви бъда благодарен ако ми кажете какъв вид е, трябва ли да се присажда и какво на първо време му е нужно. Благодаря Ви...

  ОтговорИзтриване
 19. Здравейте!
  Моля за съвет за моят бонсай Бенджамин.
  Имам го от две години, но не зная всъщност на колко е. Миналата зима остана само с пет листа, но се съвзе и разлисти. Тази зима не изпадаха всички листа, но формата му стана една такава- дълги клончета с по три четири листенца на върха им. Имам снимки, но не знам къде да Ви ги изпратя за да ме посъветвате за подрязване ли е, за пресаждаме ли, що ли... Благодаря предварително за отговора!

  ОтговорИзтриване