Компоненти на бонсаите

Съдове за бонсаи

  Декоративните контейнери за засаждане Бонзай трябва да имат отвор ,дренаж на дъното и малки крака, за да изтече излишната вода надолу. Хатицури - така наричат японците хармоничното съчетание на растенията с опаковката, в която са засадени. Колко удачно ще се окаже това, зависи от вашия вкус, както и от степента на развитие на бонсая. Младите растения се засаждат обикновено в големи контейнери – така те растат по-бързо.
  Обикновено изборът на подходящия съд има важно значение за по-зрели и вече формирани и по - скъпи растения. В тези случаи се използва контейнер, направен от фаянс или гланцирана и неглазирана керамика. Цветовете на съда могат да бъдат най - разнообразни: бяло, бежово, светло зелено, светло синьо, цветовете на кобалта, различни нюанси на кафявото, много рядко - в черно. Глазирани контейнери се използват за отглеждане на красиви цъфтящи, плододаващи и широколистни дървета. Иглолистните дървета изискват по-смирени, цветове и по - семпла форма без глазура.

   Пропорциите ще са хармонични, ако короната на дърветата не е извън ръба на съда.Субстрат и повърхност


Красивите бонсаи трябва да имат също така изящно изпълнена повърхност на субстрата. Когато отглеждането е на открито в топлите месеци на годината, повърхността се покрива с килим от мъх. Но в стайни условия мъха изсъхва бързо, главно поради ниската влажност.

Повърхността на субстрата е често украсена с различни почвопокривни растения. Такова растение е (Soleirolia soleirolii), която успешно се съчетава с тропически видове бонсаи отглеждани в стайни условия.

Повърхността може да се оформи и с естествени материали (керамзит, зоолит, малки камъчета). Естествено допълнение към композиции са подходящи камъни.Корени

В изкуството бонсай голямо значение се отдава на наличието на изразителни и мощни корени, които да се виждат на повърхността , така наречените nebari.При избора на дървета, желателно е  сред многото корени да има и силни, структурни, които в дългосрочен план може да се използват за създаване на система от ярко изразени корени над субстратната повърхност . За някои от стиловете на бонсай, този елемент е много важен.Ствол


Дънерът също трябва да отговарят на определени изисквания. Стволът и централните клони са основни елементи на едно дърво.На тях се придава много голямо значение, защото именно те създават желания образ на дървото.

Стволът трябва да бъде изразителен, да изглежда стар , напукана кора, без повреди, които биха могли да повлияят на здравето на дървото. Дебелината на ствола постепенно намалява към короната.
Това се постига чрез съкращаване още когато са млади растенията. Мястото на среза да се обработва, като се използват подходящи средства за затваряне на раните- така по късно няма да има следи по кората.


Добре оформените бонсаи са без видими следи от намеса или те са почти невидими. За формирането на дебел ствол се отстраняват всички клони, които не са необходими за избрания стил. Останалите се съкращават с поне 1 / 3. Обемът на кореновата система на дървото трябва да е приблизително колкото обемът на короната. При резитба на короната с 1 / 3 и коренова система се подрязва с толкова.Клони.

Разпределението на клоните по ствола в изкуството бонсай се нарича едабари, Добре оформения бонсай има красиви и мощни клони със съразмерни разклонения. По-ниските клони трябва да бъдат по-тежки и добре облистени.

Размерът на клоните от основата към върха на дървото се намалява, както и интервалите между тях. Всеки клон има най-голяма дебелина в основата си до ствола, като към края му дебелината намалява. Клоните на дървото се разклоняват, образувайки по-малки странични разклонения..

Обикновено първият клон тръгва от ствола надясно или наляво и на разстоянието 1 / 3 от височината му, следващите се разполагат в следния ред: втория - по-горе, от другата страна по отношение на първия, третият по високо - в задната част. Това се повтаря за следващите последователно.
Листа.


Едно от основните понятия в бонсай - хасьо - размерът на листа, техния цвят, място им в короната на дървото. Листата трябва да бъдат малки, гъсто разпределени в короната, за да имат красив цвят, да са живи и със здрав външен вид. Размерът на листата не играе голяма роля, когато става дума за млади растения.

Основното е външният вид на едно дърво. За тази цел се обезпечава силен разтеж на растенията, което от свой ред предизвиква образуване на листата с нормален размер. Колкото са по-малки листата, толкова по-лесно е да се получи оптимално съотношение между размера им и размера на дърветата.

Малките дървета по своето естество са с намален размера на листата в резултат на разклоняване на короната. Колкото повече клони,толкова по –малки листа.Обезлистяването е важен начин, по който могат да бъдат намалени по размер листата чрез засилване на процеса на разклоняване короната на растението. При прилагането на този метод, се премахват всички листа на дървото, запазвайки само листната дръжка. След това в основата на отрязания лист растат нови листа, но по-малки от отрязаните по-рано. Успехът е възможен само, ако всички нови издънки на листата, израснат едновременно.

Премахване на листата се прави само на здрави растения със силни стволове , тъй като тази процедура използва специфични резерви на дървото. Премахването на листата обикновено има отрицателен ефект върху растежа на ствола на дебелина.


                                                          листа разположени разминаващо се.
листа срещуположни

                                                    
                                                           листа спираловидно разположени


                                           При премахване на листата оставете дръжките им.                                         Новите листа са по малки сравнение с отрязаните.
 
Цветове


Цветовете са идеалното допълнение на миниатюрното дърво, но сам по себе си той не може да направи бонсай - Дори недоразвити миниатюрни дървета започват след няколко години, да цъфтят.

По този начин фокусът трябва да бъде насочен към по-нататъшното формиране на короната, за да се получи добър бонсай, а цветове върху нея в подходящия момент ще се появят. В процеса на цъфтене, в повечето случаи, се забелязва забавяне в растежа на бонсая. Интензивно развитие на растение в цъфтеж е много малко.

Когато се правят наторявания с азотни торове за повишаване на растежа на дървото, често има закъснение на цъфтежа.