Как да създадем бонсай от семена

Често се създава бонсай от дърво, което не е местно или достъпно, тогава е  достъпно само от семена или разсад. За тези, които никога не са правили бонсай, тези изображения могат да бъдат ценни, те обясняват етапите на  създаване на бонсай от младо дърво. Надявам се, че ще помогна в начинанията ви в това прекрасно изкуство. Първи сезон , след посяване на семето то изниква и се получава горе долу тази картина до края на юни, ако е поникнало през март.

                                        
В началото е необходимо да се съкрати върха, така че да можете да разработите композиция от клони в основата на бъдещия бонсай. Това ще предотврати естествения растеж нагоре. Тази фаза ще определи височината на вашия бонсай при отрязване на около 2/3 от общата височина. Не е задължително това подрязване да се извърши още през първият сезон зависи от дебелината на стеблото в основата. Имайте в предвид , че отрезването на върха води до по- бавно надебеляване.
                                         
 Втори сезон, от началото на отглеждането , разбира се рано напролет преди пълното разлистване.Резането на корените служи за стимулиране на растежа на по-"капилярни" фини корени и за да се елиминират  дебелите, които са били формирани в началото на живота на избраното дърво. Изрязването на корените също така започва да  адаптира дървото към по-малък контейнер, т.е. саксия за бонсай. Оставете някои дебели корени на върха, така че те в бъдеще да се превърнат в neabari.
                                                
През вторият сезон може да се направи и следващата  стъпка на вашите бъдещи бонсай те ще получат нови леторасли  на върха, тези леторасли трябва да бъдат отрязани отново. 
Корените също трябва да бъдат коригирани но през следващият трети сезон рано на пролет, не забравяйте да избягвате рязането на повече от 1/3 от корените. Този тип интервенция има същия ефект като подрязването на клоните, стимулира растежа на нови корени.

                                                  

 След като намалите височината с времето вашият бонсай ще изкара нови клони, те ще се образуват от „заспалите” пъпки съществуващи във всяко дърво. Може би това ще се случи през третия или четвъртит сезон от началато на отглеждането.
                                                   
През четвъртият и петият сезон трябва да позволите на вашите бонсай да растат значително, за да сгъстят  короната си. Но не прекалено много, до толкова , че да могат да се моделират с тел, без да се чупят  клоните, когато се оформят.
                                                    
Сега, когато имате някои структурни клони, трябва да моделирате (армирате ) с тел, помнете теорията на бонсай, тук можете да използвате цялото си творчество и да създадете стила на бонсай, който искате. Отрежете върховете на клоните малко по-малко от желаното.Пети, шести сезон от началото на отглеждането.
                                               
Сега, когато летораслите на страничните клони се събуждат, клоните започват да се сгъстяват и да създават толкова желания аспект на бонсай (шести сезон). Не забравяйте, че резитбата стимулира нови издънки, като по този начин се постига по-плътна и по-пълна чаша на короната.
                                                  
Не забравяйте , че телта трябва да се премахне до шест месеца и да поставите бонсаите в контейнери, пригодени към стила, който сте разработили, така , че да покажете неабарите, които разработихте по-рано. Пожелавам ползотворна работа,  до седмият сезон ще имате великолепно дръвче на което да се радвате и да полагате грижи за него .

Не забравяйте да оставите коментара и опита си.


3 коментара:

 1. Какви семена са подходящи за бонсай?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Всички семена за които е гарантирано , че са годни за поникване са подхпдящи. А ако имаш впредвид какви видове , това може да зависи само от твоето желание какъв вид дърво искаш да отгледаш . Разбира се и от възможностите за намиране на семена. На мен лично семена ми изпращат чак от Люксембург защото тук в България незнам от къде да ги взема.

   Изтриване
 2. Аз си засадих жълъд преа декем въи и сега е поникнало около 7 см. много се радвам, но и се надявам да съумея да го отгледам като бонсай :)

  ОтговорИзтриване