неделя, 7 март 2010 г.

Пресаждане на хибискус

В предишната публикация обещах да покажа процеса на пресаждането със снимки.

За тази цел си избрах един от моите хибискуси. От няколко години се опитвам да направя въздушните му корени да изглеждат добре. Тази година постигнах резултат, който на този етап ме удовлетворява.


Ето тази снимка е преди да започна с пресаждането. Армировката стои, защото е от ноември. Разбира се, знам , че не бива да се публикува бонсай с армировка,но в случая показвам пресаждане, а не се явявам на конкурс.Телта ще махна в края на април.



Тук показвам корените след като извадих дървото от саксията и ороних пръстта от тях. За една година доста са се развили ,даже се бяха навили в кръг на дъното.



Съкратих може би с 2/3 тези, които бяха много дълги. А тези, които са в туфата около въздушния корен, с по- малко от 1/3 . Това съкращаване ще стимулира растежа на нови по- малки корени. В същото време оставих доста голяма коренова туфа, за да може да храни достатъчно ствола и клоните, като идеята е да предизвикам буен растеж на леторасли.




Подготвих си новия съд. Мрежата отдолу е заради керамзита, да не изпада. След това прекарах тел в малките дупки на съда и завързах дървото за саксията. Нямам снимка на това действие. Но в по- голямата си част субстрата, с които извърших пресаждането, е керамзит и малко нестабилно стои самото дърво, за това го вързах.



А ето и две снимки на крайния резултат . Едната е от предната страна, а другата от към задната страна.




Няма коментари:

Публикуване на коментар